Havsöringsfisket
 

Vilken typ av fiske eller annan sport-/fritidsaktivitet man än ägnar sig åt så kan man försöka göra detta till en renodlad vetenskap. Vart gränsen går bestämmer man emellertid själv. Jag tänkte här redogöra lite för hur jag själv ser på lite detaljer runt fisket efter havsöring från kusten som för mig är fiskets nummer 1.

Nedan redovisade rader är mest för den som är en tämligen oerfaren nybörjare och som vill komma igång men där finns kanske också något för dig som fiskat en del. Vidare så kan det ju också förhålla sig så att någon hardcore havsöringsfiskare tycker att jag är fullständigt ute och cyklar på någon punkt. Vederbörande är i så fall hjärtligt välkommen att diskutera detta.

Fredningszoner

Det allra första man bör göra är att ta reda på var man inte får fiska, d.v.s. de fredningszoner som länsstyrelsen har beslutat ska vara förbjudna att fiska i. Dessa fredningszoner finns på Länsstyrelsens hemsida. Följ dessa regler så att du inte trampar i klaveret.

#############################################

Grundutrustning

När du väljer din utrustning så är det bara att inse att ju mer pengar du kan lägga på spö och rulle, ju bättre kvalitet erhåller du. Här handlar det alltså om en avvägning mellan kvalité och pris. Den avgör du.

Spö och rulle tillhör den primära grundutrustningen och därför så börjar vi där. Själv föredrar jag den s.k. haspelutrustningen då den möjliggör ett fiske där draget kan befinna sig mestadels i vattnet och därmed följaktligen ökar chansen att få fisk. Med det menar jag att man som orutinerad har ett mer givande fiske där rullen av haspeltyp är klart "snällare" att fiska med än den s.k. multirullen, typ Ambassadeur m.fl. Ibland kan man få så pass svårlösta lintrassel att det kan ödelägga hela fiskedagar. Jag kan dock tänka mig att fiska med multirulle men aldrig utan en haspelrulle som backup i packningen. För kritikern kan jag absolut hålla med om att fiske med multirulle (ambassadeur, calcutta m.fl.) ter sig lite mer manligt och kan öka drillningskänslan men trots det kan man inte frångå att haspelutrustningen är överlägsen den multirullebaserade spinnutrustningen i många avseende. Detta gäller i huvudsak att haspelrullen helt enkelt är lättare att traktera och att man kan variera betesvikterna i lite större utsträckning. Är du nybörjare så vill jag absolut rekommendera haspel.

Rullen bör vara av storlek 2000-2500. Gällande denna "måttenhet" så har jag utgått ifrån Shimano som storleksbestämmer sina rullar i storlekar som 1000, 2000, 2500 osv. Jämför storleken på rullarna om du väljer ett annat fabrikat. Hör dig för i din fiskeaffär för tips och råd. Själv har jag nyss köpt en Shimano Symetre FG 3000 och tycker även att denna funkar bra i storlek. Huruvida haspelrullen bör vara fram- eller bakbromsad är nog egentligen en smaksak även om expertisen säger att man får en jämnare och bättre bromsverkan på en frambromsad rulle. Personligen har jag mestadels fiskat med bakbromsad rulle och med mina krav har detta funkat utmärkt och jag känner heller inget uppdämnt behov av att övergå till frambromsat. Som sagt, en smaksak.

Spöet som skall användas bör vara någonstans mellan 9 och 11 fot. Tveklöst bör man eftersträva att använda ett spö som kastar långt. Då man står och fiskar på kusten så är det inte sagt att fisken tar särskilt långt ut men den kan göra det och då ökar du på dina chanser om du kan vräka iväg 60-70 meter. Spöet bör inte vara alltför "svampigt" men heller inte som ett "kvastskaft". Det ska ha en bra ryggrad men samtidigt inte ha en hårdare aktion än att känslan stannar kvar. Fiskeaffären kan ge dig bra tips på spö och om man vill ha ännu bättre tips så kan man fråga runt lite bland kustfiskare (du hittar dem ofta på kusten mellan januari & maj) som säkerligen gärna delar med sig av erfarenheter. Kustfiskaren har oftast inte heller något affärsintresse i vad man rekommenderar. Ett annat sätt kan ju vara att fråga på forum som mitt, Kustfiskedagboken, Henric.nu m.fl.

Lina
När man fiskar havsöring på kusten med haspelutrustning så ser jag flätlina, typ Fireline, som det enda vettiga valet att göra. Detta är också en av anledningarna att man inte bör välja ett alltför tufft spö med för hård aktion då flätlinan är helt stum, d.v.s. den sträcker sig inte som t.ex. en traditionell nylonlina gör. Själv använder jag 0,15-0,17 till havsöringsfisket. Tidigare använde 0,12 men den kändes för tunn att fiska med. Inte för dragstyrkans skull utan mer känslan och själva hanteringen men det där är ju en smaksak. Den är dyr men å andra sidan väldigt bra och otvivelaktigt genererar den också färre bottennapp vilket gör att man kan hålla en hyfsad budget på sin dragarsenal med ganska få satta drag under en säsong.

Jag gjorde ett test med att lägga flätlina på min ambassadeur och det funkade... halvvägs ut i första kastet innan ett monstruöst skatbo hade uppenbarat sig på spolen. Detta är alltså inget att rekommendera.

Fiskeknutar
En bra lina med en dålig knut är ingen lyckad kombination. Se till att du använder rätt knut för ändamålet. Själv använder jag t.ex. Palomar-knuten till beteslåset när jag fiskar med flätlina och denna knut har inte svikit mig hittills. Kolla denna länk för att lära dig en mängd bra knutar.

Draget & kroken
Att köpa en massa drag för sitt eget höga nöjes skull kan vara förbehållet den som inte har något annat att lägga pengarna på. Det är alltid kul att experimentera men med dragen "Snaps" eller "Gnosjödraget" i silver och koppar och av varierande tyngd och några Gladsaxwobbler så anser i varje fall jag att fiskelådan är komplett för ett fungerande havsöringsfiske. Visst, det här kan jag få gruvlig kritik för då vissa har sina egna speciella favoriter men jag tror nog ändå att flertalet havsöringsfiskare som fiskar längs Skånes/ Blekinges kuster håller med om att ovan nämnda drag fiskar oförskämt bra. Att gjuta sina egna drag är fantastiskt roligt och de kan fiska minst lika bra som köpta drag. Kolla hur man gör under "Hjemmelavet".

Nåväl, oavsett vad du använder för drag så är detta helt värdelöst om du inte har sylvassa krokar. Tulla aldrig på denna regel för då blir du bara förbannad. Ett fabrikat jag själv gärna använder är Owner mod. Stinger i strl. 4-6. WMC använder jag också utan några invändningar. Många använder också dubbla fjäderringar för att öringen inte ska bända sig loss så lätt. Själv tycker jag också att detta är alldeles utmärkt men sätter också ett mindre lekande mellan dessa fjäderringar. Då kan öringen snurra bäst den vill.

Jag tillhör också den kategori av fiskare som har en viss övertro på fjäderklädda krokar, limkrokar eller ibland lite glitter. Det primära är att jag försöker skapa någon form av huggpunkt på kroken. Fiskar jag med genomlöpare så brukar jag se till att ha en färgglad pärla (gärna fluoroserande röd/orange) mellan draget och kroken. Detta huvudsakligen för att skydda knuten men även då som huggpunkt.

En annan variant på krok som jag alltid ser till att ha med mig är en s.k. vasskyddad enkelkrok för de tillfällen då det är mycket skit i vattnet. I Åhus är "ålagräs" ett vanligt förekommande inslag vid pålandsvind vilket omöjliggör fiske om man inte skyddar kroken på något sätt. Jag börjar med att binda in en bit nylonlina (typ, 0,50) i krokböjen tillsammans med lite chenille av någon eggande färg. Sedan binder jag bara in nylonbiten strax bakom öglan på kroken och sedan är det klart. Funkar bra om det inte är dyngtjockt med skit i vattnet för då är det bättre att söka ny fiskeplats eller bli hemma. Se länk.

Ett litet brynstål att skärpa krokspetsarna med måste du ha med dig för att alltid hålla dina krokar ultraskärpta. Om en krok är vass så ska den greppa i nageln utan att du behöver trycka till. Att känna mot huden kan lura dig och då känns nästan alla krokar vassa.

 

Andra "nödvändiga" tillbehör

Vadarbyxor

Om man inte fiskar uteslutande från klippor, pirar eller båt så är vadarbyxor ett måste. Man pratar idag huvudsakligen om två sorters vadarbyxor, nämligen neopren- och andasvadare. Neoprenvadare är de varmaste av de två och många vill rekommendera dessa för vinterfisket under årets första kalla månader. Jag anser att andasvadare funkar lika bra om man bara unnar sig ett ordentligt underställ och fyller på med långa fiberkalsonger efter behag enligt "lager på lager-principen". Fördelen med andasvadare är att känslan av vanliga byxor är närvarande och därmed oändligt mycket mindre klumpiga.

Vadarstav
När du skall glatta omkring bland såphala, handbollsstora stenar så står du dig ofta ganska slätt utan en vadarstav. Du har med en sådan mycket lättare att få en fin, hyfsat torr fiskedag och dina möjligheter att gå du vill ökas också markant.

Håv
En håv ska ju inte förringas och den bör vara kortskaftad och ha en ganska vid diameter och ett djupt håvnät. Den vane havsöringsfiskaren väljer ofta att "taila" fisken d.v.s. att ta fisken om stjärtspolen. För den oerfarne kan detta vara en lek med "döden", Nja, det var väl lite överdrivet men man kan definitivt äventyra att få den första blänkaren på land om man nu önskar att plocka upp den. Vill du tillverka en enkel håv så kan du kolla här.

Peang
Peangen är ej att förglömma. Denna lilla tångliknande tingest förgyller ofta fisket då den gör avkrokning avsevärt mycket lättare.

"Nageltång"
Också den lilla linavbitaren (nageltången) är enligt mig ett måste. När man står utvadad så ska det vara så lätt som möjligt att fippla med saker.
 

#############################################

Flugfiske
Flugfisket längs kusten har vunnit allt fler anhängare de senare åren. Antingen då som det enda fiskesätt eller som komplement till spinnfisket. Kort kan man säga att man bör ha ett flugspö #8 med snabb aktion och linan bör vara av WF- eller ren Shooting-headtyp, Intermediate eller flytande med sjunkande tafs.

Blanka havsöringar lär vara mer kräsna än utlekta havsöringar. Under vinterhalvåret är därför diskreta märl- och räkimitationer bra, även om glitterräkor/märlor, stora maraboustreamers och zonkers i hetsiga färger också kan ge resultat, speciellt i grumligt och oroligt vatten. Bra mönster som fungerar är Magnus, Muddlers, Barsebäcksräkan, Juleträd, Fyggi, Frede osv. 

En linkorg skadar inte om man fiskar där det är mycket vegetation, sten eller strömmar. 

Glöm inte att skölja av linan efter en hel dags fiske för då ökar livslängden på linan för man behöver inte kasta pengarna i sjön. ;-)

Personligen har jag lite svårt att långvarigt motivera mig med ett flugspö längs kusten. Det går en liten stund och sedan åker i regel spinngrejorna fram. Problemet är jag inte tror på det när jag står och flugfiskar. Där står lilla, lilla jag med mina korta, korta kast och det STORA, STORA havet ligger framför och under goda stunder får jag ut 25-30 meter. Känns inte som jag maximerar mina chanser att få fisk. Tilläggas bör att flugfisket på kusten har många hängivna utövare som inte alls håller med mig. Dock ska det inte förnekas att flugfiske är väldigt kul i sig och jag lägger hellre en bomtur på fluga än att jag lägger en bomtur på spinn.

Varje ny kommande säsong så lovar jag mig själv att fiska mer med fluga på försäsongen i januari och februari, men tendenserna är hela tiden desamma som jag nämnde ovan, men nästa år... då...

Fiska med Dobb/Bombarda
För den som inte trakterar ett flugspö men ändå har tron på att fiske med fluga är det rätta för dagen så vill jag flagga lite för spinnfiske med kastdobb. Kastdobben är en tingest på 20-30 gram som flyter och löper på linan. De modeller som mer liknar ett flöte kallas ofta Bombarda. Det finns även sjunkande varianter men om dessa ska användas så får det vara ganska djupt där man fiskar. Man trär upp dobben på linan och sätter en pärla under innan man binder fast den i ett litet lekande. Detta för att skydda knuten som i annat fall belastas och riskerar att bli skavd vid varje kast. Man knyter sedan en tafs av nylonlina som är snäppet kortare än spöet och avslutar sedan med en fluga i änden. Viktigt är sedan att fiska tacklet ganska långsamt och konstigare än så är det faktiskt inte. När fisken sedan hugger så löper dobben på linan och jag tycker att det ett trevligt alternativ att drilla fisk på. Jag har nedan skissat upp världens taskigaste bild för att visualisera tacklet. Mellan lekandet och flugan använder jag alltid nylonlina 0,25 även om jag fiskar med flätlina i övrigt.

Spinnfiska med upphängare
Som hängiven spinn-/haspelfiskare behöver du inte nödvändigtvis välja bort flugan helt och hållet. Ett exempel på detta kan vara att köra med en upphängare på linan. Detta "tackel" funkar bäst om både huvudlina och upphängarelina är monofil(nylonlina), det är vad expertisen säger i alla fall. Tänk dig att du kör med en kustwobbler som du kan veva in förhållandevis sakta. Då borde det ju rimligtvis inte direkt minska fångstchanserna om du också har en fluga, eller varför inte en liten jigg, med i din presentation. Undrar förresten varför jigg inte har fått så stort utrymme i havsöringskretsar? Jag tycker det borde vara en riktig aptitretare. Vidare symboliserar tacklet också ett byte som jagar ett annat vilket kan utlösa huggreflex. Tanken enligt skissen nedan är att om en fisk hugger på upphängaren så ska upphängarlinan glida ner till lekandet vid draget och därigenom hindra draget från att fladdra omkring och riskera att fastna bottenvegetationen. Träffade en kille nere i Åhus för ett par år sedan som hade lyckats med bedriften att få dubbelhugg på detta sätt. Han beskrev det som en riktigt cool upplevelse och lyckades faktiskt landa båda två.


 

#############################################

 

Det praktiska fisket

Jaha, då har vi rett ut vad man bör ha för grejor med sig ut på fiskafänget. Nu gäller det att lura ut var någonstans havsöringarna kan stå att finna.

Vattnet
Ett andra steg är att leta upp vatten på kusten. Finns där mycket stenrev, leopardbotten (d.v.s. blandad sand- och tångbotten) så kan man där börja att söka av dessa platser i jakten efter havsöring. Sök efter platser där det är bra rörelse i vattnet. Rent stiltje brukar sällan ge resultat. När det gäller Åhus så kan det vara hett ända nere ifrån Revhaken ända upp till Hammarna. Tyvärr så är Åhus lite trögt på försäsongen och kommer egentligen inte igång förrän i mars. Då beger sig den sugne till Österlen eller Sydkusten som brukar vara bra tidigare på säsongen.

Vindarna
Vindarnas betydelse är stor för fisket. Vilka vindar som är bra varierar från plats till plats men en grundregel kan vara att pålandsvind ofta är bättre än frånlandsvind. Men, vilket är symptomatiskt för havsöringsfisket, inga regler utan undantag.

Fiskestrategi
Om man väljer att lägga många kast på få ställen eller få kast på många ställen är väl möjligtvis en en fråga om tro och personlighet men jag tror nog att få kast på många ställen lönar sig i längden, att man s.a.s. letar upp fisken. Vidare så kan jag för personlig del känna att det ger mig nya inputs hela tiden att byta plats ofta när det inte händer något. Man får liksom ny tro på varje ny plats.
Se även till att fiska av området i solfjäderform. Har du vadat långt ut så kan det även löna sig att kasta inåt land och kanske framförallt i sidled. När du vadar ut så börja att kasta från stranden då öringarna ibland kan gå på idiotgrunt vatten. Variera inspinningshastigheten och trixa lite med draget ibland. Ett gammalt beprövat knep är spinnstopp d.v.s. att man helt stoppar invevningen så att draget faller mot bottnen varefter man börjar veva in igen. Ofta kommer hugget när man just börjar veva in igen.

Något annat som ofta kan förekomma är "tröga" öringar. Trögheten handlar inte om fiskens förmodat bristande intelligens utan givetvis om att öringen är "huggtrög". Det kan t.ex. handla om att fisken bara följer efter draget och inte vill ta och då kan man lätt bli frustrerad. Återigen kan man testa spinnstoppet eller varför inte att byta till ett mindre drag. Det sistnämnda är en strategi som är vida känd bland rutinerade havsöringsfiskare och kan ofta vara ett vinnande "drag".

Huggperioder
För den som inte vet vad huggperioder är kan jag väl kort sammanfatta det med att det är perioder när fiskarna hugger. Nåväl, dåligt skämt. Bara för att fisk finns i närheten av den plats man fiskar på så är det fortfarande inget som säger att fisken hugger på ditt bete. Ofta kan man märka att om en fisk kommer upp så kan det ibland hända att ytterligare en, eller flera, fiskar kommer upp. Det här med huggperioder känner de flesta som fiskar till men jag tror att få har den egentliga sanningen om varför det sker. Teorierna kan variera mellan någon tiondels grads skillnad i vattentemperatur till mån- /solstånd, vindkantringar mm. Sanningen ligger nog någonstans där emellan. Huggperioder existerar men varierar också mellan olika platser liksom mellan olika årstider. Min tes är att huggperioderna är mer uttalade under vinterhalvåret än under varmare årstider.

Raga/Besa eller Blänkare
Något som kan vara "svårt" att skilja på som nybörjare är om fisken du fått på kroken är en "blänkare" eller en "raga". Blänkare är en vedertagen definition av en fisk som dels är blank men också i fysiskt god kondition. En blänkare kännetecknas också av att fjällen gärna vill lämna fiskkroppen när man bärgat sin fångst.

När det gäller den utlekta fisken, eller ragan som den också kallas, så råder det motsatta förhållandet. Fisken är inte blank utan kan skifta i en mängd färger. Huvudet är ofta stort i förhållande till övriga kroppen och den ser utmärglad uti sina värsta former. Fjällen sitter benhårt där sår och svampangrepp är vanliga på fisken.

En raga ska ALLTID återutsättas även om det tyvärr inte är förbjudet att ta upp en sådan. Den saknar värde som matfisk och kan aldrig bli en trofé så den ska simma vidare.

Sedan finns det givetvis en fallande skala mellan blänkare och raga där begreppet blankraga, uppätare och andra fantasifulla namn kommit till stånd. Själv så försöker jag att alltid sätta tillbaka fisken om jag skulle falla i tvivel, det känns alltid bäst efteråt.
 

#############################################
 

Kustvett
Vad är kustvett i förhållande till vanligt vett då? Nja, egentligen ingenting som inte ska bottna i ens medvetande även i vardagliga på andra ställen också. Men lite punkter att tänka på i början kan vara av godo.

  • Som tidigare nämnts så är det upp till dig att hålla reda på var du får, och inte får fiska, längs kusten. När fisketillsyningsmannen kommer i sin gula jacka så utgör försvar som: "-Det visste jag inte" är ingen förmildrande omständighet om du fiskar på fredat område eller under fredningstid. Då har du plötsligt förvandlats från sportfiskare till tjuvfiskare.

  • Försök att bemöta andra så som du vill bli bemött själv. Överlägsna och "adelsfiskare" gör ingen människa lycklig, har aldrig gjort och kommer aldrig att göra.

  • Respektera andra fiskare genom att inte placera dig på armbågsavstånd utan håll ordentligt goda mått så att du inte stör den andres kastområde. Kusten är lång och det finns plats åt alla.

  • Om du tar fisk och ämnar återutsätta den så ska du inte drilla onödigt länge, hantera fisken varsamt och om du tvingas ta i den med händerna så se till att händerna är ordentligt blöta. Forskning har visat att fiskens överlevnadschanser i grunden är ganska små då fisken inte fysiskt kan kontrollera den mjölksyrehalt som stockas i kroppen på fisken på ett sätt som människan kan. Därför är det viktigt att vara extra försiktig med lekfiskar som redan är i dålig kondition innan drillning.

  • Om du svinar ner när du är ute i naturen så plocka upp efter dig och ta med dig skiten hem eller förpassa skräpet till närmaste "lovliga" soptunna. Naturupplevelsen ska vara just en sådan och inte ett avtryck av idioters framfart.

Skitfiske på Dig // Jonne