Sjön Immeln


Immelns FVO

 

Lite fakta:
Immeln är Skånes tredje största sjö (yta 24 km²) med en strandlinje som är 128 km lång. Den sträcker sig från samhället Immeln i söder till Nyteboda i norr och är ca: 20 km lång.

Fiskarter som finns i sjön är enligt uppgift: Abborre, Braxen, Gädda, Mört, Löja, Sutare, Sik, Ål och Öring men där finns säkert fler vitfiskarter att finna.

Fisket:
Jag har från och till under större delen av mitt liv fiskat i Immeln. De riktiga framgångarna har dock uteblivit. Sjön är tyvärr svårfiskad då den är väldigt kuperad och stenig. Är man ute med motorbåt så gäller det att vara på sin vakt när man går in i vikarna för att inte bli av med både propeller och rigg på motorn. Vad jag däremot vet är att sjön hyser mycket grov abborre även om jag inte lyckats hitta de där riktigt feta på egen hand. Den metod som jag personligen har haft störst framgång med är trolling (glindring) med små wobblers, utan förtyngning, på 2-5 meters djup på diverse sydliga vindar. Abborren i Immelnsjön är väldigt vacker då den tämligen rika förekomsten av kräftor sätter fin färg på abborrarna och ofta har de just kräftor i magen när man kollar maginnehållet hos de lite präktigare exemplaren. Jag inbillar mig i alla fall kausaliteten i detta.
Fiske med levande agn samt pimpling från båt lär dock vara de bästa metoderna under förutsättning att man hittar abborren.

Skulle du bli fisklös vid ett besök på Immelnsjön så ska du dock inte misströsta då sjön mycket vacker, en av de allra vackraste platserna jag vet.

 

Tillbaka till sjöarna & åarna i Nö Skåne