Vasskyddade krokar
 

Ofta kan det hända att det ser optimalt ut i vattnet där vinden och vågorna ligger på mot den kuststräcka där man står. Och inte helt sällan omöjliggörs utforskningen av att det helt enkelt är för mycket skit i vattnet. Då menar jag inte att vattnet alltid behöver vara särskilt grumligt utan vissa gånger handlar det om tång eller "ålagräs". I dessa läge har jag tidigare önskat mig att krokarna var försedda med något hyfsat effektivt vass-/tång-/skitskydd. Jag har testat lite fram och tillbaks och nedan har du mina slutsatser.


Klicka på bilden för större format

Krok nr 1:
Denna krok är av proffsigt snitt och är, som synes, fabrikstillverkad och införskaffad från bclfishinggear.com. Kroken ser lovande ut men jag har i skrivande stund ännu inte hunnit prova densamma men kommer att göra det i dec-08 varefter utvärdering sker. Kroken är en laserslipad historia av typen Eagle Claw och kallas av försäljaren för "Snag Eliminator". Kroken på bilden är stl. 4.

Krok nr 2:
Detta är den enklaste av "mina egna" och är som synes en enkelkrok i stl. 1. Kroken är från Darts AB och heter Sprout Hook och är egentligen en metkrok. Exakt vad det är för typ av enkelkrok spelar nog egentligen inte så stor roll men viktigt är att man hittar en krok med tillräckligt stor ögla i toppen så att kroken lätt kan löpa i fjäderringen på ditt drag. Den vasskyddande nylonlinan jag binder in är i detta fall en 0,45mm. Viktigt är givetvis att man börjar inbindningen i krokböjen. I annat fall blir det knepigt. Istället för lack använder jag superlim för att lindningarna ska hålla. Den är inte så vacker men den funkar och används med fördel när det är ganska mycket skit i vattnet. Som jag brukar säga: -Går det inte med denna kroken så går det inte alls.

Krok nr 3:
Denna krok är en trekroksvariabel på krok nr 2. Inte mycket att orda om men kan användas när det är lite "lagom" med skit i vattnet. Kroken är en WMC Round Treble i storlek 4. När du binder dessa krokar så är det viktigt att du vid bindningen måttar in nylonlinan så att den ligger exakt över krokspetsen.

Jag håller även på att fundera över en tredje "egen" variant och givetvis så presenterar jag den så fort en prototyp sett dagens ljus

Kanske är det så att du har en mycket smartare lösning på denna problematik. I så fall är du välkommen att dela med dig.
Mvh / Jonne

Copyright © 2008 Jonas Nilsson, spinnstopp.se
All rights reserved

Tillbaka till hjemmelavet