Spölackeringsmaskin
 

Jag satt en dag och funderade på att köpa mig en lackeringsmaskin då jag skulle bygga mitt första spö. Jag kollade runt lite och insåg att de låg från runt en tusenlapp och uppåt. Jag bestämde mig för att bygga en egen. Första problemet var att hitta en motor som gick tillräckligt sakta. Jag ville ha en som snurrade 2-3 varv i minuten och de flesta jag fann var betydligt snabbare än så. Hos Kjell & Co hittade jag dock en motor till en discokula som jag köpte för dryga hundralappen.

 

I den tapp som löper ut från motorn där själva discokulan egentligen är tänkt att sitta borrade jag ut en trådrulle i trä så att den passade på tappen. Utanpå trådrullen satte jag två sammanfogade snusdosor som jag fyllde upp med en bit skumgummi med hål i mitten som fungerar som chuck, d.v.s. jag pressade bara in så pass mycket skumgummi att det "biter" oavsett klingans tjocklek, om det är topp eller butt som sitter i hålet.


(Inga associationer om jag får be...)

 

Stödet för spöklingan gjordes genom en enkel konstruktion av spånskiva, , två länkhjul, två pinnbultar och några muttrar.


Denna maskin funkar ruskigt bra för sitt ändamål och även om man inte bygger spö så är den oumbärlig vid byte/ lagning av spöringar.


 

Tillbaka till hjemmelavet
 
Copyright © 2006 Jonas Nilsson
All rights reserved

Du får gärna använda saker från sidan OM du frågar mig först