Recept |
Här lägger jag ut
lite av mina egna, och andras, recept på läckerheter från havet samt annat. Har du
något gott som du vill dela med dig av så mejla mig så lägger jag ut det
på denna sida. |
Gravad Blänkare
Börja med att fiska upp en
blänkare. Detta kan i vissa fall vara den svårare biten av förfarandet. Blanda 3
matskedar salt med 4 matskedar socker (givetvis mer om fisken skulle vara
stor och blandningen inte räcker, men förhållandet mellan salt och socker
ska vara så). Dra några drag med din
pepparkvarn, som du har laddat med vitpepparkorn, ner i
salt/sockerblandningen. Alternativt kan du stöta dem i en mortel. Viktigt
är att vitpepparn är nymald. Nu har
gravningsproceduren satt igång. Nu lägger du filéerna med köttsida mot
köttsida, lägger gladpack över det hela och sätter in blecket i kylen. För den som redan nu inte kan motstå frestelsen så går det bra att skära sig en smakbit på stjärtdelen utav fisken som redan efter ett dygn är genomgravad då denna del är mycket tunnare än den övriga filén. Efter ett sammanlagt två dygn är fisken färdig att förtäras. Skulle
fisken vara stor,5-6kg, så kan det kanske krävas att gravningen sker i
sammanlagt 3 dygn. Om bara blänkaren vill visa sig så ska den få dö och avnjutas på det mest
hedervärda sätt jag vet. # |
Fiskgryta, 4 port
Ingredienser; Aioli: Gör såhär:
|
# |
Öringpaket Man gör
s.a.s. "knyte" av aluminiumfolie där man lägger in kokta potatisar ( gärna
nypotatis), en portionsbit av benfri öringfilé, en rejäl klick smör,
hackad dill, kanske en lite skvätt vitt vin, lite salt och peppar. Man kan
piffa upp innehållet med lite av vad man vill. Det är otroligt smidigt att
ha sin paket färdigpackade och bara lägga paketen på grillen eller i
glödbädden efter brasan. Några källarsvala pilsner till detta gör att himmelriket kommer lite närmare. # Havsörings- & Räkcurry , 4 port 0,5 kg räkor med skal Gör såhär: Servera med bröd, sallad eller ris och kall matlagningsyoghurt el. Creme Fraiche. # Flädersaft
Portioner:
2 1/2 liter
Tid: 30 minuter Ingredienser: Till cirka 2 1/2 liter saft behövs: 30 blomklasar av äkta fläder 3 stora citroner 1 1/2 liter vatten 1 1/2 kilo socker 50 g citronsyra
Lägg blomklasarna i
ett kärl stort nog att rymma minst fem
liter.
Borsta citronerna i varmt vatten och skär dem i tunna skivor och lägg dem tillsammans med fläderblommorna. Koka upp vatten och rör ner socker och citronsyra. Häll den heta vätskan över fläderblommorna och citronerna. Täck kärlet med lock. Låt saften stå svalt i tre till fyra dagar. Sila saften och häll upp den i behållare som tål att frysas. Saften håller sig bäst i frysen. Vill man förvara den på annat sätt bör man använda mer socker (cirka 2 kilo till denna sats) och något konserveringsmedel. Tips 1: Det går att frysa nyplockade klasar med fläderblommor om man vill koka saft senare under året. Använd dem i så fall icke tinade. Tips 2: Det är gott att göra drinkar med flädersaft. Saften kan förslagsvis blandas outspädd med torrt vitt vin eller gin. # Fler recept kommer...
|
Copyright © 2006 Jonas Nilsson |