Att göra kustwobbler i trä

För den pysslingsbenägne lägger jag här ut hur jag väljer att göra när jag ska pyssla fram en kustwobbler. Fiskelegenden och författaren Niels Vestergaard hävdar bestämt att om man vill fånga stor havsöring från kusten så sker det oftast med just kustwobbler. Detta kan man givetvis tvista om men det hindrar ju inte att man har det med sig i arsenalen. Hur som helst så finns det en glädje i att göra vissa saker själv. Denna glädje blir ju också större om man sedan lyckas fånga något på sin skapelse.

 

Det första att göra är givetvis att skaffa något bra träslag. Till mina prototyper använde jag rundstav i furu men tror trots allt att materialet är i mjukaste laget. Hädanefter kommer jag att försöka använda typ bok eller något annat lite hårdare träslag. Jag vet inte ens om bok finns i rundstav men i annat fall så kan man såga upp klotsar att arbeta utifrån.

 


 

Nu ska wobblern börja bearbetas och då har man lite olika metoder att välja bland. Dels kan du spänna fast träbiten och använda rasp och sandpapper för att forma wobblern i den form du önskar, eller, om du har tillgång till det, använda en bandslipmaskin av något slag. Själv har jag tillgång till en svarv vilket jag väljer då jag också tycker att det är oerhört kul att svarva.

 

Nu är det dags att borra/fräsa ut håligheten som metallen senare ska slås i. Detta är inte knepigt men det kan vara svårt att avgöra hur stort hålet ska vara vilket senare innebär hur tung wobblern blir. Jag skulle tro att jag, för att få en wobbler runt 20gr gör hålet 40mm långt, 4mm brett och ungefär 5mm djupt. Risken, om du placerar håligheten, och därmed metallen för långt bak på wbblern, är att du riskerar få en wobbler som söker sig så pass mot ytan att den kan vara svår att få blöt ;-).  Där kan du ju prova dig fram tills du hittat hur du vill ha det. När jag ska borra/fräsa ut håligheten så använder jag fräsen till den Dremel-maskin jag har men det går lika bra att borra hål tätt med vanlig borrmaskin. Du ska också borra ett hål från varje ände utav wobblern så att det når in till håligheten som du har fräst ut. Hålet längst fram på wobblern har jag gjort för att denna wobbler är ganska lång varför jag har valt att fixera den främre öglan i det främre hålet där jag sedan fyllt in epoxilim.

 

 

Du ska nu ha någon tråd till öglorna i ändarna på wobblern. Själv använder jag någon galvad tråd runt 0,8-1mm som jag hittat i en byggvaruhandel. Det huvudsakliga syftet är att den ska hålla en rejäl fisk och inte ska rosta. Böj tråden runt någon liten metallpinne eller forma öglan med hjälp av en tång och se till att "benen" av tråden når ända in till håligheten i wobblern när du trycker in tråden. Väl inne i håligheten kan du böja trådändarna med en spetstång lite grann då dessa sedan kommer att sitta benhårt. När formen är klar så ska du fylla in bly eller vitmetall för att göra wobblern fisk- och kastbar vilket i sin tur fixerar ändarna av öglorna inne i wobblern. Viktigt är att du tätar varje ände vid öglorna för att wobblern inte ska börja suga in vatten. Själv använder jag 2-komponents epoxilack.

 

 

När du sedan ska gjuta så gäller det att ha i alla fall en stöpslev och en platta att värma metallen på. Detta är inte på något sätt komplicerat men tänk på att sörja för god ventilation och att hålla ytan fri från slagg då det blir lättare att hälla blyet i wobblern.

 

 

När du gjutit i bly eller vitmetall i wobblern så är det dags att börja slipa och spackla. Själv använder jag ett 1-komponents akrylspackel som är förhållandevis lättslipat. Man börjar med att grövre sandpapper (typ 60-papper) för att sedan stegvis avsluta med finare sandpapper. Själv brukar jag nöja mig med att avsluta med 240-papper.

 

 

 

 

Efter det så grundar jag wobblern med en vit färg innan jag sedan lackerar med hobbyfärg på sprayburk. Jag har också en förkärlek för ögon på mina kustwobblers och då kan man antingen välja att måla dit dem eller köpa självhäftande ögon hos din redskapshandlare. Jag avslutar sedan arbetet med att doppa mina wobblers i vattenbaserad golvlack cirka 5 gånger där de givetvis får torka emellan. Efter slutlackering rengör du enkelt öglorna med en mattkniv.

Lycka till med ditt pyssel och mejla mig gärna om du har några fler frågor.

// Jonne

   
   

 

Tillbaka till hjemmelavet
 

Copyright © 2009 Jonas Nilsson, spinnstopp.se
All rights reserved

Du får gärna använda saker från sidan om du frågar mig först och anger källa