Flugor för kusten

Här kommer lite flugor som funkar på kusten. Jag är ingen "mönsterfascist" , vilket ni ser nedan, så flertalet flugor är enkla fungerande flugor. Man ska ju mer än att bara binda... man ska ju hinna fiska med dem också. Denna sida ger således inga bindbeskrivningar utan flugorna visas bara med en kommentar i sidan. Skulle du vilja ha en exakt bindbeskrivning så kan du givetvis mejla mig så löser vi det.

Tyvärr så fiskar jag alldeles för sällan fluga på kusten. Jag vill absolut göra det men... om det beror på att jag är alldeles för dålig kastare eller om det ofta blåser för mycket på kusten vill jag låta vara osagt. Det är då lätt hänt att jag greppar spinnspöet istället för flugspöet. En och annan gång kör jag med kastdobb men har i regel bara ro en liten stund till det fisket. Nåväl... jag ska försöka skärpa mig...

Huruvida vissa mönster är överlägsna andra är ingen debatt jag ger mig in i då jag är övertygad dels om att tron kan försätta berg samt att de flugor som får bada mest också ofta fångar mest fisk.

Om du har någon favoritfluga som du vill dela med dig av så bara skickar du en bild och lite text så lägger jag ut den här.

 

 
klickbar bild
 

I denna lådan ligger ett veritabelt gäng av de olika flugor jag använder där flertalet är ämnade för fiske på kusten efter havsöring.

 
klickbar bild
 

En räka som är riktigt "glimrende"... kallas "den glimrende" och solglasögon rekommenderas vid användning i solsken.

 
klickbar bild
 

"Fattiggrisen" heter denna... d.v.s. jag har inte fått tag på Pink Spey Hackel som originalmönstret (Pattegrisen) innehåller, så detta är en budgetvariant.

 
klickbar bild
 

"Jenny"... åker möjligen fram när det är grumligt vatten.

 
klickbar bild
 

"Magnus"... enligt många världens bästa fluga för havsöring.


klickbar bild
 

"Magnus"... här i brun variant.

 
klickbar bild
 

Zonker variant med olivfärgad strip.

 
klickbar bild
 

Grådask Devil... räkimitation med röda ögon. Vaddå Devil förresten?? Jag döper här och nu om den till Fylleräkan grådask... givetvis

 
klickbar bild
 

Marabouräka... böljar sååå snyggt i vattnet.

 
klickbar bild
 

"Grådask"... en räkvariant i högen.


klickbar bild

Detta är "Den elaka räkan" i grön variant. Den är bunden på en kortskaftad krok i stl 4. Som spröt använder jag hjorthår tillsammans med marabou. Ögonen är traditionell kullänk som jag svartlackerat. Jag har fyllt upp kroppen med glitterchenille i vitt och sedan hacklat flugan med Grizzle. Ryggskölden är något flexitjosan med pärlemorliknande lyster i grönt. Ribbad med koppartråd.
 


klickbar bild
 

Den elaka räkans storebror. Bunden på långskaftad streamerkrok och med med ögon av bränd nylonlina. Kroppen är dubbad med en ljusgrön variant av glitterchenille.


klickbar bild
 

Den elaka räkans storasyster, hon heter Rosa...


klickbar bild
 

Glitterlöppa (Göingskt uttal). Tångloppeimitation i lite eggande färger.


klickbar bild

En variabel på Mange, Grå Frede... eller vad du vill. Här är det inte tal om någon mönsterfacsism. Jag kallar den för "Ruskbuske i grå dur". Följsamt hackel, Maraboubutt, Tinsel på kroppen så det glittrar, Kulkedjeögon så den doppar lite... Funktionsgaranti!!
 


Nedan följer lite fler kustflugor

 

 

 


 

Denna borstmaskimitation binds med en speciell teknik där man förbinder 2 krokar med en bit fireline. Vidare så är butten svart marabou och "kroppen" är grön glitterchenille. Värdelös att kasta med när det blåser men fiskar mycket bra. Kan vara ett ämne för kastdobben.


 

En variant av en tångloppa bunden på en streamerkrok stl. 10. Brun chenille i botten, ribbing, transparant plast, brunt hackel. Enkel och snygg.


 

En liten fiskyngelimitation med epoxihuvud. Pysselmasturbation.


 

Här är ett par varianter av den s.k. glimmerrejen. Denna behöver ingen närmare presentation då den troligen existerar på samtliga sidor som har kustflugor på programmet.


 

En "juletraeds"-variant. En attraktor för den kalla årstidens fiske alternativt då vattnet är grumligt.


 

Bunden på dubbelkrok. Har aldrig fiskat med flugan men ser inga skäl till att den inte skulle fiska bra.


 

Denna flugan har däremot mycket fångstdokumentation. Jag vet inte riktigt vad materialet heter (tror det heter leech yarn) men det ligger färdigdubbat på rulle. Denna variant är i vinröd färg. Ful som stryk men lättbunden. Viktigt att "borsta upp" dubbingen efter att man ribbat den.


 

Liknande den ovan men även hacklad och lite sämre "borstad". Funkar bra den också.


 

En "Mange"-variant till. Är detta den bästa allroundflugan på havsöring av alla eller...?


 

Lite olika räkor. Bränner lite 0,50 nylonlina i ändarna och använder som ögon.


 

Lite fler räkor. Dessa båda är baserade på haröra som dubbing där den övre är hacklad med mjukt Grizzle och den undre med en ribbad rygg av lite pärlemoglittrande plaststrip.


 

"Ruskisar" i olika färger. Funkar bra på tröga öringar som går och plockar och där plåt inte finns på menyn. Dessa bundna på streamerkrok stl.10 och dubbade med syntetiskt glittrigt haröra.


 

Svårare än såhär behöver det absolut inte vara. Sanna mina ord. (Gud va' ful...)


 

Denna fluga kallad "WollyRabbitButt" har jag själv konstruerat. Kraftigt böljande kropp av mjukast möjliga hackel med en förföriskt svängande kaninhårsstrip till svans. Bindes i olika storlekar och färger. Naturligtvis med ögon. Fiskar oförskämt bra.


 

Ytterligare lite plockemat för havsöringen.


 

Fler Glitterlöppor...


 

En "hardcore" tobisimitation. Huvud av epoxi, kropp av antrongarn med en smal plastslang till stjärtfenan.


 

Vitt, glittrigt och böljande...


 

En annan variant av en fiskyngelsimitation. Vingen av antrongarn och lite guldfärgad mylartub till kropp.

Här har vi ett par Zonkervarianter. Dessa är tänkta för grumligt vatten alternativt försäsong. Jag är personligen väldigt förtjust i Zonkerflugor. Vet inte om det är en skada från mitt förflutna som flugfiskare efter Regnbåge...


Tillbaka till Hjemmelavet
 

Copyright © 2006 Jonas Nilsson
All rights reserved

Du får gärna använda saker från sidan OM du frågar mig först