Andra Trix

Här följer lite andra trix som jag vill dela med mig av. Det kan vara lite av varje...
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Räkögon

Ja, räkögon till flugor kan ju lösas på lite olika sätt. Givetvis finns de att köpa färdiga men genererar då oftast ett onödigt högt pris. Binder du kustflugor så har du säkert också kommit i kontakt med tipset om att ta en nylonlina och bränna ändarna på densamma vilket ger jättefina ögon som man sedan lätt kan färga om man önskar någon annan kulör än den du får när du smälter änden.

Här kommer ett annat tips som du kanske inte har sett innan. Jo, du måste fånga ett antal levande räkor... ha ha. Nej då, skaffa lite ihåliga pärlor av det slag, färg och storlek du önskar. Numera finns det ju hur mycket pärlor som helst då smyckestillverkning har blivit en ganska utbredd hobby (Förmodligen ungefär lika skruvat intresse som flugbindning). Vidare så behövs lite tunn koppartråd och så gör du dina ögon. De är hållbara, enkla att binda in och tynger flugan, om inte mycket så i alla fall, lite grann.

Lycka till!
/Hälsar Jonne

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 

1+1=2
Ja, ovanstående matematiska övning sätter förhoppningsvis inte någon läsare på pottkanten...

1-1+1-1=2   ...men vad denna innebär ska du strax få reda på

Jo, om du har 1 flugspö där toppen knäcks (-1) så har du ju inget fungerande spö, eller hur?
Och om du har 1 haspelspö som brister i holken (-1) så funkar ju inte detta heller, eller?
Ändå har jag två fullt fungerande spö utav dessa. Såhär gjorde jag...

När toppen på mitt Scierra kustflugspö 10' 6" #8-9 kortats av en bit i bildörren så kände jag inte för att börja fippla med ny toppögla. Det var ett ganska otympligt spö redan innan denna fadäs och att börja testa nya skjutklumpar kändes föga lockande. Det blev stående i en hörna.

Vid ett annat tillfälle, under en Bornholmsfärd vid lokalen Hellig Peder, fattade jag mitt hemmabyggda 10' Sjösländan haspelspö för att kasta ut ett mediokert 20 gr Snapsdrag när holken small som en hagelbössa. Nåja, om det ordagrant small så pass högt vill jag låta vara osagt men känslan var i alla fall av den digniteten. Även detta förpassades till ett hörn i källaren med en tanke om att spöringarna kanske kunde komma till pass någon gång.
 

Det hade runnit en del vatten under broarna när jag en dag började fundera. Likt professor Balthazar så funderade jag, och funderade, och funderade... tills... TADAAA!! Ja just det. Jag bygger om flugspöet till ett haspelspö. Sagt och gjort så kapade jag bort handtaget och rullfästet på flugspöet och gjorde likaledes på mitt haspelspö. Lyckligtvis så kunde jag använda en bra bit av klingan från underdelen av mitt haspelspö att ha inuti haspelhandtaget/rullfästet som övergång in i flugklingan, allt enligt konstens alla regler med inpassning och 2-komponents Epoxi (Blå Araldit). Sedermera så hamnade en toppögla till ett haspelspö i toppen av flugklingans överdel. Slutresultatet blev jäkligt bra och spöet har bra rygg men gungar ändå ända ner i butten. Jag kan lova att spöet är fantastiskt att drilla fisk på vilket jag fick lov att prova på Bornholm.
 

Nu stod jag ju där med en topp från mitt forna Strömsländan haspelspö och ett korkhandtag med rullfäste till mitt forna kustflugspö. Lite på skoj tryckte jag ner klingan i handtaget och vips så har jag ett, förvisso icke delbart, UL-haspelspö eller varför inte ett miniflugspö. Detta med miniflugspö har jag tidigare funderat en hel del över och det kommer jag att använda i ett litet strömvatten i närheten av där jag bor som dels hyser vacker bäcköring och där växtligheten inte tillåter någon närma sig med ett flugspö av ordinär längd. Perfekt för det pet-fiske som endast kan bedrivas där om det ska ske med fluga.
 

/Hälsar Jonne

Tillbaka till hjemmelavet